[...] by po węglowodanowym posiłku w naszej krwi od razu dochodziło do silnego skoku poziomu cukru. Jeśli nie chorujemy na cukrzycę typu pierwszego, wzrost stężenia cukru we krwi powoduje wydzielanie insuliny - specjalnego hormonu, który zamienia łatwo przyswajalną glukozę w inny cukier - glikogen - magazynowany w wątrobie. Dzięki temu mechanizmowi [...]
Tak dokladnie dlatego (1) sa podstawowym zrodlem energii, gdyz tylko tak uwalniana energia nie powoduje skow insuliny. Organizm lepiej wychodzi na tym kiedy glikogen jest powoli i rownomiernie uwalniany do krwiobiegu. Weglowoanyt zlozene maja te niebagatelna przewage nad prostymi ze zawieraja blonnik, ktory spowalnia trawienie i wchlanianie co za [...]
[...] badaniach leczenia rosiglitazonem skojarzonym z metforminą stwierdzono przyrost masy ciała średnio o 3,7% , a przy łączeniu go z sulfonylomocznikiem o 6,3%. Rzadko powoduje hipoglikemię, co wymaga natychmiastowego kontaktu z lekarzem. Podczas stosowania leku w skojarzeniu z metforminą oraz pochodnymi sulfonylomocznika może dojść do [...]
[...] w skład ścian komórkowych u roślin. Spożycie węglowodanów wywołuje wydzielenie do krwi przez trzustkę insuliny - hormonu który reguluje poziom cukru we krwi. Insulina powoduje przemianę glukozy w glikogen (charakterystyczny dla zwierząt i grzybów polisacharyd, który jako tzw. materiał zapasowy jest magazynowany w wątrobie i mięśniach). [...]
[...] dnia, zostanie szybciej zamienione w energię i nie zostanie odłożone w formie tłuszczu. Poza tym przez zjedzenie śniadania zwiększasz od rana poziom cukru w organizmie, co powoduje wzrost witalności i dobrego samopoczucia na najbliższe godziny. Jedz 5 razy dziennie Jeśli całodniową dawkę kalorii rozłożysz na kilka lżejszych posiłków w ciągu [...]
[...] syntazy tlenku azotu (eNOS). Tlenek azotu powstaje wg następującego schematu: Arginina → NO + cytrulina Uwolnienie tlenku azotu powoduje rozluźnienie mięśniówki naczyń krwionośnych. W wyniku tej reakcji zwiększa się przekrój naczyń, a co za tym idzie przedostaje się przez nie więcej krwi, będącej [...]
[...] produktem ubocznym rozkładu aminokwasów. Wysoki poziom amoniaku w organizmie oznacza, że redukcji uległa duża ilość białka, głównie mięśni. Podawanie BCAA's u sportowców powoduje obniżenie poziomu amoniaku o 37%. Dowodzi to, że stosowanie suplementu BCAA's ogranicza redukcję białek w organiźmie. Funkcje poszczególnych aminokwasów [...]
[...] prowadzić do problemów w cyklu metylacyjnym – Kiedy metylacja jest obniżona, następuje wzrost limfocytów Th2 i obniżenie aktywności funkcjonowania limfocytów Th1 – Borelioza powoduje przesunięcie się aktywności w stronę limfocytów Th2, Th1 jest obniżone. Borrelia zmienia aktywność ramion układu odporności na Th2 co jest dla niej korzystne gdyż to [...]
[...] – żadnej fruktozy – wysoko fruktozowy syrop kukurydziany (HFCS) to trucizna – Mąka i fruktoza odpowiedzialne są za epidemie otyłości w USA – 1 puszka napoju gazowanego powoduje średni wzrost wagi o 7kg rocznie – Organizm ludzki potrzebuje 3 głównym posiłków oraz 3 małych aby zachować balans cukru we krwi – Quinoa, brązowy naturalny ryż, [...]
[...] odcinku jest wchłaniany cukier) wspomoże regenerację oraz anabolizm mięśni. Dlaczego? Otóż praca fizyczna anaerobowa, podczas której serce nie nadąża z dostarczaniem tlenu powoduje wytwarzanie kwasu mlekowego, ubocznego produktu nie pełnego spalania węglowodanów. Nagromadzenie się kwasu mlekowego w mięśniach (DOMS) popularnie nazywane 'zakwasy' [...]
[...] owadów, gadów, gryzoni, niedzwiedzi, psów, swin, bydla, owiec, kóz, dziczyzny, jaj, orzechów i produktów mlecznych. (Abrams, Food & Evolution 1987) Mit: Olej kokosowy (powoduje choroby serca. Fakt: Kiedy olej kokosowy zostal podany jako 7% dodatek energetyczny pacjentom po zawale serca, pacjenci ci czynili wieksze postepy w porównaniu do [...]
[...] jest spowodowane spożywaniem tłuszczów. Oczywiście, że tak, ale w Loma Linda wykazano, że także i białko zwierzęce odgrywa w tym procesie niebagatelną rolę. Białko to bowiem powoduje również zwiększenie wydzielania insuliny ( z powodu wzrostu poziomu aminokwasów i cukru we krwi - insulina ma obniżać ich stężenie). Insulina, chociaż wzmaga [...]
[...] ponieważ jest legalna, więc wstrzykują ją sobie, gdyż buduje ona mięśnie i magazynuje białko. Co jeszcze robi insulina? Insulina odpowiada za zatrzymywanie sodu, co powoduje zatrzymanie płynów. Skutkiem tego mamy podwyższone ciśnienie krwi i obrzęki, czyli przeciążenie serca. Jednym z najsilniejszych czynników pobudzających układ [...]
[...] B12, E, C), minerałów (magnez, wapń, fosfor, cynk, jod) oraz bardzo dużo aminokwasów (tyrozyna). Taka kompozycja naturalnych aminokwasów, minerałów i prekursorów hormonów powoduje wzrost poziomu testosteronu w organizmie człowieka. Maca stanowi naturalną i zdrową alternatywę dla anabolicznych procesów związanych z powstawaniem sterydów. [...]
[...] innymi wzmaga aktywność enzymów odpowiedzialnych za proces spalania glukozy, w efekcie czego aż 50% wchłoniętego cukru przekształcane jest w energię. Jednocześnie insulina powoduje wzrost aktywności enzymu - syntazy glikogenowej, w konsekwencji czego dochodzi do nasilonej zamiany glukozy w glikogen mięśniowy i wątrobowy. Zarówno proces spalania [...]
[...] wyższego poziomu testosteronu prowadzi do większej syntezy białka, większej siły i lepszych wyników anabolicznych. Mimo działania takiego jak sterydy anaboliczne, nie powoduje skutków ubocznych i jest dozwolony w sporcie. Roślina ta, stosowana z powodzeniem od lat przez bułgarskich ciężarowców, wchodzi w skład wielu suplementów dla [...]
[...] A, C, D, B, żelazo, mangan, sód, krzem, siarkę, miedź, cynk, jod. Ponieważ ma świetne działanie, można ją polecić jako alternatywę dla syntetycznych sterydów, gdyż nie powoduje skutków ubocznych. Posiada również działanie moczopędne i pobudzające pocenie, dlatego była w przeszłości stosowana jako środek oczyszczający krew i usuwający [...]
[...] INSULINY :.. Organizm może zostać w prosty sposób pobudzony do wydzielania większej ilości insuliny, poprzez podanie cukru gronowego (glikozy). Cukier gronowy bardzo szybko powoduje wzrost poziomu cukru we krwi i przez to zwiększone wydzielanie insuliny, tzn. więcej kreatyny może zostać w krótkim czasie wchłonięte przez komórki mięśniowe. [...]
[...] sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia [...]
[...] wysoki (poprzez spożywanie diety bogatej w tłuszcz), spożywany przez nas cukier (nawet w postaci owoców) zatrzymuje się we krwi zblokowany nadmiarem tłuszczu. Nadmiar cukru powoduje wzmożoną produkcję candidy. I zamiast karmić 13 trylionów komórek karmimy candidę. W tym samym momencie zamorzone głodem komórki naszego ciała są kompletnie [...]